Allier

Het departement Allier is het meest noordelijk gelegen departement van de Auvergne. Het is een uitgestrekt departement in het hart van Frankrijk, tussen de vallei van de Loire en de vulkanen van de Auvergne. Onze woning bevindt zich in het zuiden van het departement Allier. De streek werd genoemd naar de gelijknamige grindrivier L’Allier die zich grillig door het landschap slingert. Dit is echter niet de enige rivier die door het departement stroomt want ook de rivieren de Loire, Cher, Besbre en Sioule stromen erdoorheen.

Allier bestaat uit verschillende landschappen: wallen, vlakten, rivieren, bossen, valleien, wijngaarden en bergen. Heel specifiek voor deze streek is ook het coulisselandschap. De verscheidenheid aan landschappen heeft voor een gevarieerde flora en fauna gezorgd. Uit deze flora en fauna komen streekproducten met authentieke smaken: wijnen uit Saint-Pourçain, mineraalwater uit Vichy, mosterd uit Charroux, kalkoen uit Jaligny, kip en lamsvlees uit Bourbonnais, het beroemde Charolais vlees.

Aan de rand van de Auvergne heeft Allier een groot deel van de grenzen van de oude provincie Bourbonnais behouden. Dankzij een indrukwekkend verleden staat het departement vol met oude vestingen,vestingtorens,kastelen en andere juweeltjes van de Romaanse kunst. In het totaal zijn er meer dan 500 kastelen en mooie landgoederen in het prachtige landschap te vinden.
De hoofdstad Moulins ligt uiteraard aan de rivier.

De vallei van L’Allier is een paradijs voor wandelaars en fietsers. Vogelliefhebbers raken niet uitgekeken op de ruim 250 soorten die hier rondvliegen. Vichy is een zeer bekende stad met diverse bronnen en kuuroorden.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Allier_(departement)
http://www.allier-tourisme.com/
http://www.allier-tourisme.com/en/connaitre/index.php
http://www.allier.fr/frontoffice/pagefront.aspx?idesp=10&idnoeud=11047&idpage=11048

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>