Auvergne

Le pays vert, het groene land, dat is met recht een van de meest toepasselijke karakteriseringen voor de Auvergne. De regio ligt eigenlijk net onder het middelpunt van Frankrijk en beslaat een oppervlakte van 26 013 vierkante km. De Auvergne bestaat uit 4 departementen:

* Allier (3), De hoofdstad Moulins ligt uiteraard aan de rivier. De vallei van L’Allier is een paradijs voor wandelaars en fietsers. Vogelliefhebbers raken niet uitgekeken op de ruim 250 soorten die hier rondvliegen. Vichy is een bekende stad met diverse bronnen. Het is in dit departement dat u onze woning vindt.

_bert0026_2006 _bert0032_2006

* Cantal (15), dit departement wordt gekenmerkt door het grootste natuurpark van Frankrijk. Ruim 395.000 hectare groot is het Parc Naturel Regional des Vulcans D’Auvergne . Het is dun bevolkt en er komt een heerlijke kaas vandaan … de Cantalkaas. Je proeft in deze kaas als het ware het malse gras en de bloemen die in de weide staan. Aurillac is de hoofdstad en zeker de moeite waard.
aurillac

* Haute-Loire (43), De hoofdstad Le-Puy-en-Velay heeft een machtige middeleeuwse Heilige Stad. Het ligt op de bedevaartsroute naar het Spaanse Santiago de La Compostella. Hier kun je de Loire nog als een klein stroompje door het landschap zien slingeren. De Gorges de L’Allier is het domein van de zalm.

* Puy-de-Dôme (63), is een mooi departement waar de kegels van de vulkanen opvallend tegen de lucht afsteken. Er kan uitstekend gewandeld worden. Maar ook voor fietsers zijn er voldoende routes beschikbaar. De hoofdstad is Clermont-Ferrand en die is met de trein vanuit het noorden goed bereikbaar.

De Auvergne is een middelhoog bergland met als hoogste punt de 1886 m hoge Puy de Sancy. Het is een schaars bevolkte, bergachtige hoogvlakte, afwisselend gestoffeerd met naald- en loofbossen. Snelstromende riviertjes, watervallen, schitterende vergezichten, meren, geurige bergweiden, prachtige kerken en abdijen, wijngaarden zorgen voor een uiterst gevarieerd landschap! Het is niet voor niets dat de Auvergne , het belangrijkste zuurstofproductiecentrum van Frankrijk wordt genoemd. Daarnaast beschikt de Auvergne ook over talrijke geneeskrachtige bronnen en daarbij horende kuuroordencentra

sancy

Typisch voor de Auvergne zijn de vele uitgedoofde vulkanen (ca 600)die al naargelang hun ouderdom en sterkte van de vroegere uitbarsting, uiteenlopende vormen laten zien. In het zuiden liggen de ‘Monts’ du Cantal (1855 m) en de ‘Puy Mary’ (1787 m). Wat noordelijker stuiten we op de indrukwekkende keten van de Monts Dômes, met als spectaculairste top de vlakbij Clermont-Ferrand gelegen ‘Puy-de-Dôme’.

In de Auvergne kan de moderne opgejaagde mens dus aan alle kanten tot rust komen. Hier kan hij weer iets van het teruggetrokken en eenzame leven aantreffen waar de ‘auvergnat’, door de geïsoleerde ligging van zijn land, al eeuwen in heeft gewoond.

Een bezoek aan de Auvergne betekent kortom gefascineerd raken door de meest schitterende landschappen en majesteitelijke gebouwen, het inademen van de zuiverste lucht, het drinken van het helderste water, maar vooral af en toe eens teruggeworpen worden op het donkere spiegelend oppervlak van de eigen ziel

Gebiedsinfo:
http://www.jvdv.demon.nl/auvergne/gebiedsinfo.htm
http://www.tourisme.fr/carte/carte-region-auvergne.htm

Vulkanen:
http://www.auvergne-tourisme.info
Vulkanen en tochten:
http://rando.auvergne.free.fr/
Le Cantal
http://www.cdt-cantal.fr/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>