Dorpjes en steden

Hieronder beschrijven wij beknopt enkele dorpjes en steden in het departement ALLIER die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken.

* Lapalisse ( 12 km):
Lapalisse dankt haar naam aan de wegen die zich in haar centrum kruisen. Ze bevindt zich in het zuiden van de Allier, een 12 Km van Bert. Boven het plaatsje uit torent het statige kasteel. Het noordelijk gedeelte en de Tour du Maréchal dateren nog uit de 12de eeuw. Van april tem. oktober kan men het kasteel bezoeken.
http://www.cc-paysdelapalisse.fr
http://www.tourisme.fr/office-de-tourisme/lapalisse.htm

Chateau Lapalisse

* Dompierre-sur-Besbre (30 km):
Dompierre-sur-Besbre ligt aan weerszijden van de rivier de Besbre. De Besbre vallei is vooral bekend om haar vele chateaux. Eveneens vind je in Dompierre-sur-Besbre het attractiepark ‘Le Pal’. Tot de gemeente Dompierre behoren ook Dompierre-Sept-Fons, waar een abdij (gesticht in 1132) nog steeds in werking is. Dankzij zijn ligging bij de Besbre, de Loire en het Canal ontwikkelden zich sporten als kanovaren en kajakken. Het stadje ligt in een heel groene, bosrijke omgeving, op een hoogte van 234m.

* Billy ( 30 km):
Het is een middeleeuws dorp dat 15 km ten zuidoosten van Saint-Pourcain ligt en is te bereiken via de D 130 die gedeeltelijk door een magnifiek eikenbos voert. Het wordt beheerst door een 12de eeuws kasteel dat uitziet over de vallei van de Allier. Je kan dit kasteel bezoeken op vaste tijdstippen.
Office du tourisme Tel: 04 70 43 51 51 mail: ot.billy@wanadoo.fr

*Chatel Montagne (33 km):
Chatel Montagne is een klein dorp dat 25 km ten oosten van Vichy ligt in het departement de Allier. Belangrijkste trekpleister is de 900 jaar oude Romaanse kerk, L’église de Notre Dame de Châtel-Montagne, die geldt als een van de juweeltjes van de Romaanse bouwkunst.
Chatel-Montagne staat bekend als  ‘village des artistes. Veel kunstenaars zijn in de loop der tijd neergestreken in het dorp en hun ateliers zijn vrijwel permanent geopend voor bezoekers.Chateau de Billy
http://www.imadia.nl/chatel/
http://pagesperso-orange.fr/mairie-chatel-montagne/
http://www.chatel-montagne.com

* Cusset (33 km):
Cusset vormt de aangebouwde voorstad van Vichy. Je vindt er fraaie Middeleeuwse huizen en prachtige, met platanen beplantte wandeldreven. Via een wandeling vanuit Vichy kan je dit dorp gemakkelijk bereiken .
Info Cusset: http://www.ville-cusset.fr/

* Le Mayet de Montagne ( 35 km):
Vormt de hoofdstad van de bergen van de Bourbonnais, en ligt ten zuidoosten van Vichy. Het is een schilderachtig dorpje in het dal van de Sichon dat zeker een bezoekje waard is.
http://www.tourisme.fr/office-de-tourisme/le-mayet-de-montagne.htm

 * Pourcain-sur-sioule (36 km):
Het stadje ligt aan de Sioulle, 28 km ten  noorden van Vichy. Je vindt hier de oudste wijngaarden van Frankrijk. Reeds voor de Christelijke jaartelling  plantte men er de wijnstok. In het Musée de la Vigne et du Vin kan men zich verder verdiepen in de geschiedenis van de belangrijkste landbouwaktiviteit van de  streek. Het is leuk om hier bij de caves te gaan proeven en wat wijn in te kopen.Je kan hier ook prachtige wandelingen maken tussen de wijngaarden. Het centrum van Saint-Pourcain is ook de moeite waard om te bezoeken. Het wordt beheerst door een mooi gerestaureerd benedictijnenhof en een gigantisch grote abdijkerk met klokkentoren en indrukwekkend dak.
Elke zaterdagochtend is hier een grote weekmarkt. Als u in Saint Pourçain bent, breng dan ook even een bezoekje aan het charmante Middeleeuwse dorpje Verneuil en Bourbonnais met haar was- en strijkmuseum. ( 5 km boven Saint Pourçain).

 http://www.ville-saint-pourcain-sur-sioule.com/st-pourcain-sur-sioule

* Vichy ( 36 km):

Vichy is de tweede grootste stad (slechts 28.000 inwoners) van het departement Allier en staat om diverse redenen bekend. Vichy staat over de hele wereld bekend Vichy-2om zijn kuurbaden en cosmeticaproducten. Er bevinden zich belangrijkste thermaalbaden en de stad houdt een levenskunst in ere die door de bezoekers zeer gewaardeerd wordt. In vroegere tijden viel Napoléon III voor de charme van deze stad en liet hier een Opera, waar men ook het congrescentrum vindt, hotels en luxueuze villa’s aan de oever van de Allier bouwen. In dit kuuroord kan men genieten van voorstellingen, concerten, paardenrennen, watersportwedstrijden op het meer, zonder te vergeten dat men hier ook kan golven en tennissen in het idyllische decor van het sportpark. . Grote aandacht wordt besteed aan de aanleg van sportaccommodatie

vichy1

Bijna alle sporten kunnen er worden beoefend, waaronder de watersporten, door de gunstige ligging aan de Allier.
In juli en augustus is er een bewaakt stadsstrand aan de Allier en bij slechter weer: het nieuwe zwemparadijs, met glijbanen, golfslag etc. Vichy is tevens in het bezit van een enorm sportcomplex, waaronder een draf- en renbaan, een 18-holes golfbaan en een wildwaterbaan.
http://www2.ville-vichy.fr/en/en_images/index.html
http://www.vichy-tourisme.com/

* Verneuil en Bourbonnais (40km):
Verneuil en Bourbonnais ligt tussen de hellingen waarvan sommige de wijngaard van St Pourçain dragen. Het erg oude stadje kenmerkt zich door de kleine dakpannetjes en de opmerkelijke ruwbouw van de XVe en XVIe eeuw. In het centrum van de plaats bevindt zich  een klein museum ‘de lavage et repassage’.  Men onderscheidt nog op de muren van bepaalde woonplaatsen de ringen om de paarden vast te maken.  Twee kerken beheersen het stadje, de eerste massief en sober,de tweede Notre Dame des eaux, domineert een kleine rivier. Het oord ademt vrede uit tussen de hellingen, de rust van de Boubonnaise met zijn oude stenen, zijn huizen met houten wanden en zijn groene omgeving.
verneuilVerneuil

http://www.verneuil-en-bourbonnais.fr/

* Moulins ( 46 km):
Ligt aan de Allier en is de wat bezadigde maar charmante hoofdstad van het departement Allier, en daarmee tegelijkertijd van de noordelijke streek van de Auvergne, de Boubonnais. Deze oude stad van het hertogdom van de Bourbons telt vele bezienswaardigheden. Al van verre kan men de torens van de Cathédrale Notre-Dame zien. Dit elegant oprijzende bouwwerk werd tussen 1974 en 1507 in een flamboyant-gotische stijl opgetrokken. Uitermate prachtig zijn de gebrandschilderde ramen. Direct naast de kathedraal zijn de ruïnes van het omstreeks 1340 gebouwde kasteel van de hertogen van Bourbon te zien. Verder vindt men op de place de l’Hotel de Ville een zeer ingenieuze klokkentoren. Deze symboliseerde in vroegere tijden de vrijheid van de stad.

_bert0059_2006

Andere bezienswaardigheden zijn: het Museé de folklore  et de Vieux Moulins dat is gehuisvest in een 15de eeuwse woning. Ook het Palais de Justice is een mooi voorbeeld van de architectuur van de Boubonnais in de 17de eeuw. In het volkomen aan Moulins aangebouwde Yzeur, 1 km ten oosten van het centrum van Moulins gelegen staat de église Saint-Pierre die in de 12de tot 15de eeuw werd gebouwd.
http://www.ville-moulins.fr
http://www.pays-bourbon.com
http://www.moulins03.free.fr

* Chantelle( 49 km):
Chantelle ligt een 6tal km ten noorden van Charroux. Het is een historisch plaatsje  aan de Bouble, temidden van de Bourbonnais. Hier zijn de resten van een benedictijnenabdij te zien. De bourbons bouwden inde de 11e eeuw een burcht die tegen het einde van de 15de eeuw  werd getransformeerd tot een aangenaam lustslot voor Anne de France, de oudste dochter van Lodewijk XI. De gorges van de Bouble, de erg nabije bossen bieden talloze mogelijkheden voor voet en wielertochten.

* Charroux (57 km):
Is  één van de “mooiste Franse dorpen”, dat gebouwd is op een feodale heuvel. In de middeleeuwen was Charroux een vestingplaatsje. Uit die tijd zijn nog overgebleven de Porte d’Orient, de uitkijktoren op het dorpsplein en de gedeeltelijk tot ruïnes vervallen stadswallen. Ook de 12de eeuwse gefortificeerde kerk vormde een onderdeel van de verdedigingswerken. Enige aardige oude huizen zijn te aanschouwen in de schilderachtige rue de la Poulaillerie. Behalve zijn middeleeuwse karakter is Charroux tegenwoordig ook beroemd om zijn vermaarde mosterd die door een plaatselijke producent op ambachtelijke wijze gemaakt wordt.
http://www.charroux.com/

* Souvigny ( 57 km):
Souvigny is een fraai dorpje van de Bourbon, met een benedictijnenpriorij en een museum. De kloostergebouwen, abdij en priorij, vormen een aantrekkelijk en indrukwekkend geheel. De Sint-Pieterskloosterkerk is een juweel van Romaanse kunst. In de Sint-Marcuskerk worden talrijke voorwerpen bewaard, zoals een prachtige Dierenriemzuil uit de 13de eeuw. De jaarmarkt van Souvigny roept de grootste jaarmarkten van de middeleeuwen op.
http://www.souvigny.com

* Noyant ‘d Allier ( 65 km):
Noyant, een oude steenkoolbekken, heeft vandaag de dag een bijzonder leefgemeenschap. Een boeddhistische gemeenschap, gevlucht uit Indo-China, is in de plaats gekomen van de mijnwerkers in hun mijnwerkershuisjes. Zij hebben een pagode en verschillende beelden van Boeddha gebouwd niet ver van de versterkte slottoren van Noyant’d Allier.

* Ebreuil ( 67 km):
Dit kleine leuke stadje heeft zijn oude karakter weten te bewaren. Het is dan ook de moeite waard even halt te houden als je in de omgeving bent. Het bezit een middeleeuwse abdij en dicht bij de kerk getuigt een hal aan de kooplieden van de XVIIIe eeuw, van een tijdperk waarin Ebreuil een overgang vormde van de Bourbonnais in de Auvergne. Door de Sioule over te steken, zal men zelfs het gebouw van het tolgeld van de brug kunnen opmerken die aan het begin van de XIXe eeuw werd gebouwd.

ebreuil-eauvergnat
http://www.tourisme.fr/office-de-tourisme/ebreuil.htm
http://www.valdesioule.com/fr/communes/commune.asp?code_commune=11

* Bourbon-l’ Archambault ( 68 km):
Een rustige maar aangename badplaats in het arrondissement Moulins met haar natuurlijke warmwaterbronnen. De stad van de koningen en hertogen van de Bourbons, die van Hendrik IV tot de graaf van Chambord over Frankrijk hebben geregeerd. Van de hertogelijke burcht bleven alleen nog de reusachtige ruïnes over. Bezoekers kunnen getrakteerd worden op een middeleeuwse dag in het fort, het vroegere hertogelijke kasteel.  In het fort worden eveneens ‘klank- en lichtspelen’ georganiseerd.
De 12de eeuwse Romaanse St-Georges-kerk werd in de 15de en in de 19de eeuw vergroot. Op de oever van een vijver staat een merkwaardige versterkte molen uit de 14de eeuw. Volg in de stad de bewegwijzerde route, en stap voor stap zal je de geschiedenis van Bourbon-l’ Archambault leren kennen. Het Musée Augustin Bernard laat u het rijke erfgoed van de streek ontdekken.
http:// www.ot-bourbon.com

* Chouvigny (77 km):
Situeert zich in het hartje van de vallei van de Sioule, tussen de Puy de Dôme en de Allier. Dit klein stadje vormt de poort naar de Auvergne. Men bereikt het via een bochtige weg langsheen de gorges die beheerst wordt door indrukwekkende blokken rotsen. Deze fantastisch silhouetten die door de wateren van de Sioule worden uitgehold zijn de getuigen van de strijd van de rivier om zich een doorgang te banen door het granietmassief. Verderop duikt het romantische silhouet van het kasteel van Chouvigny op.
http://chouvigny.pays-allier.com

* Ygrande (78 km):
Ygrande is een typisch Frans dorp en telt ongeveer 700 inwoners. Het is gelegen tussen Cérilly en Bourbon l’Archambault. Het is de geboorteplaats van Émile Guillaumin, schrijver van ‘La Vie d’un simple’. Ontdek de omgeving en de plaats die hem inspireerde en bezoek het Maison-Musée Émile Guillaumin  of breng een bezoek aan de 12de eeuwse kerk van Ygrande.
http://musee-emile-guillaumin.pays-allier.com

* Cosne d’ Allier ( 90 km):
Cosne d’ Allier is een leuke streekplaats waar wekelijks op dinsdag een markt plaatsvindt. Hier kun je op zoek gaan naar echte streekproducten  of andere interessante artikelen. Bezoek ook eens de brocantes ter plaatse.

* Hérisson ( 90 km):
De ruïnes van het kasteel van de XIIde en XIIIde eeuw, die de vallei van Aumance overheersen, herinneren aan de hechte band die het kasteel had met de honderdjarige oorlog. De kerk van Chateloy die eruit steekt, organiseert iedere zomer een festival van klassieke muziek

*Montluçon ( 100 Km):
Montluçon is vooral gekend voor haar industriële activiteit. Maar Montluçon biedt meer! Het is ook de stad van de kunst en de geschiedenis maar in de eerste plaats is het een oude middeleeuwse stad. Het kasteel van Louis II van Bourbon dat de smalle steegjes en de huizen in houtlatten van de historische wijk overheerst, bevat een van de rijkste verzamelingen in de wereld van traditionele instrumenten.
http://www.mairie-montlucon.fr/php/index.php
http://www.tourisme.fr/office-de-tourisme/montlucon.htm

* Clermont-Ferrand (108 km):
Clermont-Ferrand is de hoofdstad van de Auvergne en bevindt zich in het departement Puy de Dome. Het is een stad met ongeveer 150.000 inwoners en ligt net ten zuiden van het geografische “hart” van Frankrijk. . De stad staat bekend om zijn keten van vulkanen, die als een ring om de stad liggen. Het hoogste punt is Puy-de-Dôme, dat 13 km van het centrum ligt.
In Clermont Ferrand wonen zo’n 31000l studenten, waardoor het ook een levendige stad is. Veel inwoners van Clermont Ferrand zijn thans nog werkzaam bij de bandenfabrikant Michelin, die in deze plaats zijn oorsprong had.
Clermont-Ferrand is één van de oudste steden van Frankrijk en is gedateerd uit 52 v.Chr. Op het meeste bekende plein, Place de Jaude, staat een kolossaal standbeeld van de krijgsheer Vercingetorix, gemaakt door Frédéric Bartholdi, die waarschijnlijk het meest bekend is van het maken van het Vrijheidsbeeld. De stad heette oorspronkelijk alléén Clermont, maar in de 18de eeuw werd de stad samengevoegd met de buurstad Montferrand.
De cultuur gedijt goed in Clermont-Ferrand, dat elk jaar gastheer is voor meerdere festivals – waaronder een kort filmfestival, een jazzfestival en het muziekfestival Europavox. Behalve de vele festivals heeft de stad een grote verscheidenheid aan musea, en ga ook eens langs de prachtige zwarte kathedraal.
http://www.clermont-ferrand.fr/-Tourism-.html
http://maps.google.be/maps?q=Clermont-Ferrand,+France&sa=X&oi=map&ct=title

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>